Körens resa till Skottland 16 -20 maj 2012

Redan en kort tid efter The English Tour till Brighton 2009 väcktes tankarna på att återvända till Storbritannien, för resan hade gett mersmak. Varför inte besöka Skottland? Chris och hans fru Anita kontaktade församlingar och rekognoserade i trakterna runt Edinburgh och gav sedan klartecken. Grafva Church Choir skulle få framträda i St. Mary´s Church i Haddington, Canongate Kirk i Edinburgh och i Dunblane Cathedral.

Ett så stort projekt kräver god planering. Hur skulle vi kunna få ihop pengar så att resan inte blev alltför kostsam? Men – körsångare är ju kända för att vara aktiva, nyfikna, kreativa människor, så det rådde ingen direkt brist på förslag, tvärtom!

Alla bidrog på sitt sätt ( loppis, konstlotteri, kontakt med sponsorer, försäljning av kyrkokörens nyinspelade CD, bageriverksamhet… ja, listan kan göras lång.. ) och det kändes bra att tillsammans arbeta mot det gemensamma målet.

Under tiden organiserade Chris och SvenEric själva resan, den senare i samarbete med TM-resor, ( Norwegian.com och One Stage ) och GT-buss. Båda la ner ett otroligt jobb för att få allt att fungera – ingenting lämnades åt slumpen. ( Med facit i hand är vi mer än nöjda! )

Vår ”Musical Director” Hans engagerade ”The Principal Organist of Karlstad CathedralHans Nordenborg som ”Accompanist and Organ Soloist” och satte ihop ett program med både sakral och profan musik, där ett vår- och sommartema var tongivande.

Bland kompositörerna kan nämnas Piret Rips, John Rutter, Hans Nyberg, Otto Olsson, Gabriel Fauré, George Rathbone, Oskar Lindberg och Benny Andersson.

Program för Skottlandsresan
Program för Skottlandsresan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdagen den 16 maj samlades 41 glada, förväntansfulla resenärer (kören, dubbel-Hans och fem ”Fellow Travellers” ) vid församlingshemmet i Skåre för avfärd med GT-buss till Gardermoens Lufthavn, Oslo.

Turligt nog kom alla med på planet till Edinburgh. Väl framme väntade en buss som transporterade oss till Hotell Premier Inn, där vi mottogs av en väldigt trevlig och hjälpsam personal. Efter incheckning intogs en ganska sen trerätters middag på hotellets egen Whitbread Restaurant och därefter var det dags att tänka på nattens sömn och morgondagens aktiviteter.

Torsdagen den 17 maj: regn och +7 grader ( helt enligt prognosen… ).

Dagen började med en stadsrundtur i de centrala delarna av Edinburgh. Guiden var en väldigt pratsam, rolig och informativ danska vid namn Susanne. Hon lärde oss många intressanta saker och beskrev den skotska karaktären på ett underhållande och målande sätt – ”Allting i Skottland är tvärtom!”

Efter lite ledig tid samlades alla för avresa till St. Mary´s Church i Haddington,

32 km öster om Edinburgh. Där blev vi välkomnade med en liten fika och repeterade sedan inför kvällens konsert.

Till vårt framträdande kom det en skara intresserade, ivrigt applåderande åhörare, som verkligen uppskattade musiken.

Mellan körsångerna ( bl.a.”Cantate Domino”, ”Hornlåt”, ”Sanctus”, ”Agnus Dei” och ”Stilla, sköna aftontimma”) spelade Hans Nordenborg vackra, skandinaviska toner på den stora orgeln. ( ”Vårpastoral” av Erland von Koch och ”Variationer över en Norsk folkmelodi” av Jan Elgaröy ).

När kören avslutade konserten med ”Värmlandsvisan” ( som Chris hade presenterat på ett mycket trevligt sätt ), riktigt lyste det i ögonen på publiken och tonerna svävade högt bland de gotiska valven…

Konsert under Skottlandsresan (Foto: Anita Green)
Konsert under Skottlandsresan (Foto: Anita Green)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Middag på Maitlandfield House – trerätters igen. Några vågade provsmaka den skotska nationalrätten ”haggis”, som i stekt form gömde sig under en baconlindad saftig kycklingfilé. Det smakade utsökt! Bland efterrätterna kunde man bland annat välja Cranachan en skotsk specialitet – en slags fromage med havregryn, whisky ( nåja ) och jordgubbssylt.

Fredag 18 maj MUSIC – THE ONLY LANGUAGE WE CAN ALL UNDERSTAND

Vi hade fritt val att halva dagen utforska Edinburgh efter egna önskemål. Några shoppade löst på Princes Street, andra besökte Edinburgh Castle eller Whiskymuseet.

Tyvärr var ju vädret inte det allra bästa, duggregn, blåst och kyla dominerade.

Men inte deppar körsångare ihop på grund av sådana små bagateller!

Humöret var alltså fortsatt på topp när vi samlades i Canongate Kirk för att sjunga upp. Kyrkan ligger i centrala Edinburgh och används av drottning Elisabeth när hon besöker staden. Alla beundrade den vackra ljusblåa kyrkbänken med monogrammet längst fram till höger, men ingen vågade provsitta just där…

Konserten besöktes även här av en skara intresserade åhörare, varav två hade varit på gårdagens musikafton i Haddington!

Medelåldern på besökarna var lägre idag, kanske beroende på att Edinburgh är en universitetsstad. Längst fram satt en ung kvinna, som under hela repertoaren blundade, njöt och helt drömde sig bort. Då inser man vilken viktig uppgift musiken fyller och vilken makt den har att kunna förmedla känslor.

( ”Oändligt han ger”, ”God be in my head”, ”Davids 121 psalm”, ”Gaelisk bön”,

”Ave Maria”, ”Vilar glad i din famn” )

Dunblane (Foto Hans Flyman)
Dunblane (Foto Hans Flyman)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senare vid kvällens middag ( trerätters!! ) på hotellet, förundrades alla över varmrätten – en liten paj med knaprigt lock innehållande en köttstuvning.

Lördag 19 maj åkte vi på utflykt åt nordväst och började i Stirling ( tidigare huvudstad i Skottland ) för att besöka det berömda ”Stirling Castle”. Busschauffören parkerade med skohorn, för vi var inte ensamma där. Rätt klädda var två killar, som hade tagit på sig yllemössor och dunjackor. Huttrande följde vi guiden runt, men slottet har en fantastisk historia, så det var det värt.

Efter en stadig lunch (naturligtvis trerätters) och bussresa genom det vackra skotska landskapet, kom vi så fram till Dunblane, en mycket liten by med en enorm katedral. Utanför kyrkan stod en skylt som annonserade kvällens konsert – Inträde 10 pund!

När vi hade shoppat i byn ( nåja ) var det dags för uppsjungning och repetition.

Församlingens medarbetare bjöd sedan på ett afternoon tea som inte var av denna värld, utan rentav himmelskt! De hade t.o.m. placerat svenska flaggor på bordet!

Klockan 19.30 hälsades vi välkomna inne i kyrkan med ett litet tal på svenska!

I samband med välkomsttalet fick vi också reda på att inträdespengarna skulle gå till välgörande ändamål, till ett utbildningsprojekt i Malawi, och genom kvällens konsert kunde kören således bidra med drygt 600 £ = ca 7.000:- svenska kronor till projektet.

Cirka 40 talet ( den yngsta tre månader ) betalande personer satt förväntansfulla i bänkarna och vi genomförde en glad konsert där ”Rejoice” drog ner de största applåderna. Åhörarna uppskattade också våra svenska önskningar om en varm och underbar sommar: ”Den blomstertid nu kommer” och ”Sommarpsalm”.

Extranumret blev därför – på begäran”Vintern rasat ut” – eftersom den på ett förstklassiskt sätt speglar det speciella förhållandet mellan vintern och våren – något som är typiskt svenskt.

Söndag 20 maj åt vi en tidig frukost, tog farväl av Edinburgh och gick ombord på planet till Gardermoen. Under bussresan tillbaka till Skåre tackade ordförande Birgit de som på olika sätt hade medverkat till planeringen av Skottlandsresan och rosade ackompanjatören Hans Nordenborg och vår egen eminente körledare Hans Lassbo för deras fantastiska insatser.

Att resan blev en riktig ”höjdare” var deltagarna helt överens om, mycket beroende på allas positiva inställning och fina prestationer. Mötet med de varma (trots kylan!) vänliga, rara människorna i Skottland hade också stor betydelse.

Birgitta Ståhle

 

…vi sjunger för dig!