Polenresan 2004

SKÅRES CANTORES / GRAFVA KYRKOKÖRS VÅRRESA 2004, TILL GRANNLAND POLEN

Så är vi åter på hemmaplan efter en upplevelserik och i allt bra genomförd körresa 19 – 23 maj. Vi tycker nog att det du i ditt PM till oss 29/1 uttryckte det – ”garanterar en mycket kvalitativ resa” – till fullo och med viss råge innehölls.

VÄSEBUSSARNA AB, med Bengt Gustavsson som lugn och mycket erfaren driver, genomförde hela resan på ett förtjänstfullt sätt. Bengts sätt att fungera, gör att han upplevs som en bland oss i gänget. Speciellt resan tillbaka till Torun från Warszawa, på enligt svenska bedömningsgrunder inte allt för bra vägar, mörker och ett rejält spöregnande, var imponerande.

STENA LINES färja Stena Nordica blev också en positiv överraskning. Överfarten från Karlskrona bedömdes vid ombordstigningen bli svår, på grund av den ”kulingvarning” som utfärdats och det enorma blåsväder som följt oss under hela bussresan och som verkligen kulminerade vid ankomsten till Karlskrona. Väl ombord och efter en smaklig kvällsbuffé, gick dock allt som det skulle utan någon sjösjuka och med efterföljande god sömn i enligt vårt bedömande bra fyrbäddshytter.

PRESTIGE INCENTIVES TOURS, din partner / kollega i Polen hade också förberett resan på ett föredömligt sätt. Vår guide / reseledare Mr. Wojciech Lygas mötte oss i ankomsthallen i Gdynia – ankomsten var helt enligt tidtabellen trots en timme sen avgång från Karlskrona – och vår resa i Polen tog sin början. Nämnas kan också att vi både i Torun och Warszawa upptäckte affischer om våra konserter på flera av städernas annonspelare, en som vi kan bedöma bra skött marknadsföring.

KOSMOS HOTEL ORBIS i TORUN var ett bra hotell med god rumstandard, men saknade tyvärr hiss ( med visst boende på de högst belägna våningarna ) och med en mycket liten matsal. Den lilla matsalen gjorde att gruppen inte kunde inta lunch där innan utsatt tid för planerad guidning. Detta löstes dock snabbt av Wojciech och vår egen dagvärd. Vi intog en både bra och i förhållande till kvalitén, billig lunch på Mercure Helios Hotel och guidades sedan av lokal guide och fick en mycket gedigen guidning i ”gamla stan”, med bl.a. Toruns eget ”Lutande Torn”

polenaffisch

Kvällens ( torsdag ) konsert i HELIGA MARIA KYRKAN blev mycket lyckad, relativt god tillslutning publikt, med spontanitet och uppskattning av det som framfördes. I kykan tolkades vår presentation av programmet på ett föredömligt sätt av Wojciech. Kvällens välkomstmiddag intogs därefter med god aptit i Kosmos Hotel Orbis matsal.

Fredagens dagsutflykt till WARSZAWA blev också en stor upplevelse tack vare en fantastisk insats av Wojciech. Han guidade och visade oss till fots, Stare Miasto ( gamla stan ) innanför murarna och vidare i en rundtur med bussen i stort sett hela Warszawa. Dessutom hade han möjligheten att ordna gemensam lunch för de som så önskade, på Restauracja Barbakan.

Torget i Warzawa
Torget i Warzawa

Kvällens konsert i EVANGELISKA HELIGA TREENIGHETSKYRKAN blev också den en höjdpunkt med relativt god tillslutning publikt, och med samma underbara spontanitet och uppskattning. Även här gör Wojciech en föredömlig insats med tolkning av vår programpresentation. Innan avresan tillbaka till Torun avslutades dagen med utsökt middag på fashionabla Club Artibvs.

Hemresedagen ( lördag ) startade med avfärd från hotellet kl 09.00 och efter färd på den Polska landsbygden anlände vi till staden MALBORK, som år 1309 blev högkvarter för Tyska Ordens riddare, vilka byggde den 20 hektar stora fästningen som blev Europas största och i vilkens källarvalv Wojciech hade ordnat med gemensam lunch för oss. Tidsbrist gjorde att vi inte kunde göra något längre besök på fästningen, utan färden gickvidare till enligt vårt reseprogram nästa besöksmål STUTTHOF. På ett fascinerande sätt berättade Wojciech om det som här hade drabbat 120.000 människor av lidande, umbärande och förintelse under tiden fram till 1945 och detta blev för oss en stark, påtaglig och mäktig upplevelse. Efter besöket i Stutthof gick så färden vidare via bussguidning genom Sopot och Gdansk, där vi fick ta farväl av vår vän Wojciech Lygas och tacka för ett väl utfört arbete under våra tre intensiva dygn i Polen.

WOJCIECH LYGAS, vår eminente guide och reseledare, är väl värd ett eget kapitel. Hans engagemang och djupa kunnande / intresse för sitt lands, även vårt lands historia, har gett oss oförglömliga minnen från vår körresa i Polen Hans sätt att förmedla sin enorma kunskap och dessutom på en helt oklanderligt ren och mycket bra svenska, var för oss en ovärderlig tillgång.

Kl 21.00 avgick så Stena Nordica från Gdynia med destination Karlskrona och efter ytterligare en god kvällsbuffé och en natts god kojsömn var vi kl 07.30 söndag åter på svensk mark. Efter en kort bussguidning i KARLSKRONA med lokal guide, deltagande med sång i FREDRIKSKYRKAN´s söndagsgudstjänst och lunch på Rosenholmskrogen vid utfarten från Karlskrona, gick resan via Eksjö hemåt och vid ca 21.30 -tiden var vi åter tillbaka vid Församlingshemmet i Skåre.

Sven Eric Lidbäck

…vi sjunger för dig!